Developmentor - Day 5

Behandelde onderwerpen:

MOSS Workflow
De workflow voor MOSS is eigenlijk de standaard Workflow + WSS Workflow + extra Activiteiten door Microsoft aangeboden. De manier van ontwikkelen en gebruik zijn eigenlijk hetzelfde als bij de WSS Workflow. Veel is al voorgedefinieerd, dus het scheelt weer wat codering en de integratie met MOSS is wat leaner en overzichtelijker.

Search
Eén van de meest krachtige hulpmiddelen in SharePoint is de Search functionaliteit. Search is een 'feature' die een aparte database gebruikt om z'n metadata op te slaan en te indexeren. Je kunt bepaalde 'scopes' aanmaken voor bijvoorbeeld een aparte audience, zodat deze alleen resultaten te zien krijgen die relevant zijn voor hun 'scope'. Verder is het vrij eenvoudig om 1 of meerdere 'crawlers' op te zetten binnen een farm. Een crawler kun je bijvoorbeeld instellen op SharePoint Lists, op Document Libraries (waarbij zelfs de content wordt doorzocht!!), externe websites en BDC's (Business Data Catalogs).

Via de Search API (Microsoft.SharePoint.Office.Servers.Search) kun je hier dus tegenaan programmeren. Je zou dus zo je eigen Search pagina kunnen creeeren die de output op bepaalde wijze laat zien. De output die je terugkrijgt is een IDataReader, dus dat is erg handig.

Zelf zat ik te denken om de standaard 'Search box' rechtsbovenin het scherm te vervangen met een eigen 'Search Control'. Omdat deze control een 'delegate control' is kun je dit eenvoudig doen. Het probleem met de standaard, out-of-the-box search functionaliteit is dat het geen wildcards ondersteund. Via de API kun je dit wel bereiken, dus een standaard conrol die dit wel implementeerd is natuurlijk handig. Een leuk project om mee te beginnen!

Security
De beveiliging in SharePoint kan op verschillende manieren gedaan worden. De authenticate (wie ben je en mag je wel inloggen?) wordt gedaan door WSS via IIS. De Authorisatie daarintegen wordt gedaan door Sharepoint. ( of MOSS). Je kunt Forms Authenticatie gebruiken, Windows Authenticatie of zelfs tegelijkertijd. Via de API kun je ook weer security trimming toepassen. Bijvoorbeeld: gebruikers die via de search functie zoeken in de document library, mogen documenten van het type .xls niet zien. Allemaal te regelen via de API.

Business Data Catalog
Dit is weer een stukje software binnen SharePoint wat je in staat steld om data te tonen uit legacy systemen. Via een .xml bestand (metadata scheme) wat de informatie over het systeem bevat, creeer je een meta database waarin de informatie wordt opgebouwd. De metadata is data over de applicatie-data, niet de data zelf. De metadata definieert de business entiteiten van het systeem. Ontwikkelaars en analysten kunnen via de BDC API het objectmodel gebruiken wat ook deze entiteiten bevat.

Om nog even verder te denken: je kunt zelf een eigen search maken die data toont uit het legacy systeem in een standaard SharePoint list, via de BDC API. Dus zelfs wanneer je geen SharePoint UI hebt, zou je de BDC kunnen gebruiken om via een eigen applicatie (winform, web, silverlight etc.) de data uit een legacy systeem (SQL database, SAP, Siebel etc.) te tonen. Het lijkt op een biztalk server, maar dan in een eenvoudige vorm.

Dus tot zover deze SharePoint week.

Nu nog even wat ontspannen in London na een wel vrij intensieve week!

Cheers! 

door Daniel Plomp

Reactie

RadEditor - HTML WYSIWYG Editor. MS Word-like content editing experience thanks to a rich set of formatting tools, dropdowns, dialogs, system modules and built-in spell-check.
RadEditor's components - toolbar, content area, modes and modules
   
Toolbar's wrapper 
 
Content area wrapper
RadEditor's bottom area: Design, Html and Preview modes, Statistics module and resize handle.
It contains RadEditor's Modes/views (HTML, Design and Preview), Statistics and Resizer
Editor Mode buttonsStatistics moduleEditor resizer
  
RadEditor's Modules - special tools used to provide extra information such as Tag Inspector, Real Time HTML Viewer, Tag Properties and other.